Amnesty Nederland

In opdracht

Amnesty_VeerlevanHerk-wdka2-1
Amnesty_VeerlevanHerk-wdka2

Voor de poster liet ik mijn vertrouwde stijl los door een beeld te creëren met van fotografie. Ik ben op zoek gegaan naar metaforen, objecten of situaties die onschuldige communicatie uitbeelden. De sleepwet gaat immers over het aftappen van al onze nutteloze, onschuldige informatie. Ik kwam daarbij uit op de blikjestelefoon. Een onschuldig spel dat iedereen in zijn kindertijd wel eens heeft uitgeprobeerd.

​Het gaat bij de bliktelefoon om een zichtbare, intieme, een-op- een communicatie. Bovendien gaat de communicatie hier via een lijn/kabel. Met de vernieuwde WIV-wet mag de AIVD nu grote hoeveelheden internetverkeer en mobieletelefoniedata van de glasvezelkabels halen, waarlangs het meeste internetverkeer verloopt.

​Wat als ik daar nu eens een derde, ongewenste, onopgemerkte lijn aan verbind? Van een onschuldig speelgoedstuk maakte ik een beeld met een boodschap. Zou je nog steeds hetzelfde vertellen als je wist dat ik meeluisterde?

Sinds januari 2018 geldt in Nederland de vernieuwde WIV-wet. Met de nieuwe wet mag de geheime dienst legaal al onze online data tappen voor opsporingsdoeleinden.

​Tijdens de verkiezingen van Maart 2018 riep Amnesty International iedereen op om tegen de wet te stemmen tijdens het speciaal georganiseerde referendum. De wet gaat in tegen onze privacyrechten en de vrijheid van meningsuiting. 

2018
Willem de Kooning Academie                                                                                                                      In samenwerking met Amnesty Nederland

2018
Willem de Kooning Academie
In samenwerking met Amnesty Nederland

© All rights reserved by Veerle van Herk

034-instagram
043-facebook-1
linkedin-logo-met-afgeronde-hoeken_318-9541